ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ

 

Комітет з питань державного будівництва та місцевого самоврядування

 

Протокол засідання № 155/02

18 вересня 2012 року   

09 год. 15 хв.

м. Київ,

вул. Садова, 3 а, к. 416

           

Голова Комітету Омельченко О.О.

Секретар Комітету Гордієнко С.В.

 

Присутні: члени Комітету: Сінченко В.М., Демчишен В.В., Павленко В.В., Трайдук М.Ф., Горбатюк А.О., Єгоров О.М., Касянюк О.Р.

Відсутні: Боднар О.Б., Ключковський Ю.Б., Черноморов О.М., Петренко В.М., Подгорний С.П., Надоша О.В., Фомін О.В.

 

Відповідальні працівники секретаріату Комітету: Завідувач секретаріату Малюга А.В., заступник Завідувача секретаріату Комітету Желтова О.М., головні консультанти: Дмитрук Л.В., Корнієнко Т.М., Шкуріна Л.Б., Федоренко Ю.В.,           Гарбуз Ю.П.

Запрошені:

Забарський В.В. - народний депутат України;

Міщенко А.М. - Керівник Управління забезпечення зв’язків з Верховною Радою України Адміністрації Президента України;

Шелестов О.М. - член ЦВК;

Суярко С.М. - керівник секретаріату ЦВК.

 

ПОРЯДОК ДЕННИЙ

 

1. Про проект Закону про внесення зміни до статті 15 Закону України "Про Представництво Президента України в Автономній Республіці Крим" (щодо управління майном) (реєстр. №11174, Президент України В.Янукович, визначений як невідкладний)

2. Про проект Закону про внесення змін до Закону України "Про особливості забезпечення відкритості, прозорості та демократичності виборів народних депутатів 28 жовтня 2012 року" щодо забезпечення функціонування системи відеоспостереження у режимі реального часу до закінчення виборчого процессу (реєстр. №11091, н.д. Н.Королевська, О.Логвиненко, Є.Суслов)

3. Про проект Закону про внесення змін до Закону України "Про особливості забезпечення відкритості, прозорості та демократичності виборів народних депутатів 28 жовтня 2012 року" (щодо вдосконалення окремих положень) (реєстр. №11104, н.д. В.Забарський)

4. Різне.

***

 

СЛУХАЛИ: Голова Комітету О.Омельченко ознайомив членів Комітету з проектом порядку денного засідання Комітету та запропонував внести свої зауваження і пропозиції до нього.

 

Секретар Комітету С.Гордієнко запропонував включити до порядку денного засідання Комітету питання про порушення клопотання перед Президентом України про нагородження орденом  “За заслуги” ІІ ступеня Директора Центру правової допомоги містам Всеукраїнської асоціації органів місцевого самоврядування “Асоціація міст України” Кравченка Віктора Віталійовича.

Пропозицію підтримано.

 

Голова Комітету О.Омельченко вніс пропозицію присутнім визначитися шляхом голосування щодо прийняття порядку денного засідання Комітету в цілому з такою послідовністю питань:

1. Про проект Закону про внесення зміни до статті 15 Закону України "Про Представництво Президента України в Автономній Республіці Крим" (щодо управління майном) (реєстр. №11174, Президент України В.Янукович, визначений як невідкладний)

2. Про проект Закону про внесення змін до Закону України "Про особливості забезпечення відкритості, прозорості та демократичності виборів народних депутатів 28 жовтня 2012 року" щодо забезпечення функціонування системи відеоспостереження у режимі реального часу до закінчення виборчого процессу (реєстр. №11091, н.д. Н.Королевська, О.Логвиненко, Є.Суслов)

3. Про проект Закону про внесення змін до Закону України "Про особливості забезпечення відкритості, прозорості та демократичності виборів народних депутатів 28 жовтня 2012 року" (щодо вдосконалення окремих положень) (реєстр. №11104, н.д. В.Забарський)

4. Про порушення клопотання перед Президентом України про нагородження орденом  “За заслуги” ІІ ступеня Директора Центру правової допомоги містам Всеукраїнської асоціації органів місцевого самоврядування “Асоціація міст України” Кравченка Віктора Віталійовича.

УХВАЛИЛИ:

1.Затвердити порядок денний засідання Комітету в цілому.

ГОЛОСУВАЛИ: «За» – одноголосно.

Рішення прийнято.

1.

СЛУХАЛИ: інформацію голови підкомітету з питань державного будівництва В.Демчишена про проект Закону про внесення зміни до статті 15 Закону України "Про Представництво Президента України в Автономній Республіці Крим" (щодо управління майном) (реєстр. №11174, Президент України В.Янукович, визначений як невідкладний).

Доповідач поінформував, що в даному законопроекті пропонується викласти частину другу статті 15 Закону України «Про Представництво Президента України в Автономній Республіці Крим» у новій редакції, уточнивши, що управління майном та матеріально-технічне забезпечення діяльності Представництва Президента України в Автономній Республіці Крим здійснюється органом, що забезпечує діяльність Президента України.

Комітет також відмітив, що правові основи управління об'єктами державної власності, об'єкти управління державної власності, коло суб'єктів та їх повноваження щодо управління цими об'єктами визначаються Законом України «Про управління об'єктами державної власності», а саме згідно з частиною першою статті 4 даного Закону встановлено, що суб'єктами управління об'єктами державної власності є органи, які забезпечують діяльність Президента України.

У ході обговорення законопроекту, доповідач звернув увагу на те, що відповідно до статті 1 Закону України «Про Представництво Президента України в Автономній Республіці Крим» Представництво Президента України в Автономній Республіці Крим є державним органом, утвореним відповідно до Конституції України з метою сприяння виконанню в Автономній Республіці Крим повноважень, покладених на Президента України.

В обговоренні питання взяли участь: присутні народні депутати України, працівники секретаріату Комітету, А.Міщенко.

Керівник Управління забезпечення зв’язків з Верховною Радою України Адміністрації Президента України А.Міщенко зауважив, що Представництво Президента України в Автономній Республіці Крим є суб'єктом управління об'єктами державної власності, а повноваження цього органу щодо здійснення управління державним майном законами не визначено.

Голова підкомітету з питань державного будівництва В.Демчишен ознайомив присутніх із висновком Головного науково - експертного управління Апарату Верховної Ради України, в якому Управління вважає, що за наслідками розгляду в першому читанні законопроект з реєстр.№11174 може бути прийнятий за основу з врахуванням висловлених зауважень та пропозицій та запропонував до розгляду проект висновку, підготовлений підкомітетом з питань державного будівництва.

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України відповідно до пункту 1 частини першої статті 114 Регламенту Верховної Ради України проект Закону про внесення зміни до статті 15 Закону України «Про Представництво Президента України в Автономній Республіці Крим» щодо управління майном (реєстр.№11174), поданий Президентом України, за наслідками розгляду його в першому читанні прийняти за основу.

2. Доручити виступити з цього питання на пленарному засіданні Верховної Ради України народному депутату України України – голові підкомітету з питань державного будівництва В.В. Демчишену.

ГОЛОСУВАЛИ: «За» – одноголосно.

Рішення прийнято.

2.

СЛУХАЛИ: інформацію голови підкомітету з питань державного будівництва В.Демчишена про проект Закону про внесення змін до Закону України "Про особливості забезпечення відкритості, прозорості та демократичності виборів народних депутатів 28 жовтня 2012 року" щодо забезпечення функціонування системи відеоспостереження у режимі реального часу до закінчення виборчого процесу (реєстр. №11091, н.д. Н.Королевська, О.Логвиненко, Є.Суслов).

Доповідач зазначив, що даним законопроектом пропонується передбачити безперервне функціонування системи відеоспостереження для можливості передачі відеозображення зі звичайної виборчої дільниці та його перегляду у режимі реального часу на відповідному веб-сайті у мережі Інтернет не лише до закінчення голосування на виборах народних депутатів України 28 жовтня 2012 року, як це передбачено вищезазначеним Законом, а аж до завершення всіх виборчих процедур на виборчій дільниці, що має створити перешкоди для фальсифікацій під час підрахунку голосів виборців на звичайних виборчих дільницях.

Голова підкомітету з питань державного будівництва В.Демчишен ознайомив присутніх із висновком Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України, в якому Управління  висловило окремі зауваження до законопроекту та вважає, що за результатами розгляду у першому читанні законопроект доцільно повернути на доопрацювання суб’єкту права законодавчої ініціативи.

Враховуючи вищесказане, голова підкомітету В.Демчишен запропонував до розгляду проект висновку Комітету за наслідками розгляду в першому читанні відхилити даний законопроект, що був підготовлений підкомітетом з питань державного будівництва.

В обговоренні питання взяли участь: присутні народні депутати України, працівники секретаріату Комітету, О.Шелестов.

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України про внесення змін до Закону України «Про особливості забезпечення відкритості, прозорості та демократичності виборів народних депутатів України 28 жовтня 2012 року» щодо забезпечення функціонування системи відеоспостереження у режимі реального часу до закінчення виборчого процесу (реєстр. № 11091) за наслідками розгляду в першому читанні відхилити відповідно до пункту 2 частини першої статті 114 Регламенту Верховної Ради України.

2. Доручити виступити на пленарному засіданні Верховної Ради України зі співдоповіддю з цього питання голові підкомітету з питань державного будівництва – народному депутату України Демчишену В.В.

ГОЛОСУВАЛИ: «За» – одноголосно.

Рішення прийнято.

3.

СЛУХАЛИ: інформацію голови підкомітету з питань державного будівництва В.Демчишена про проект Закону про внесення змін до Закону України "Про особливості забезпечення відкритості, прозорості та демократичності виборів народних депутатів 28 жовтня 2012 року" (щодо вдосконалення окремих положень) (реєстр. №11104, н.д. В.Забарський).

Доповідач поінформував присутніх про те, що даним законопроектом пропонується внести зміни до Закону України «Про особливості забезпечення відкритості, прозорості та демократичності виборів народних депутатів України 28 жовтня 2012 року» з метою вдосконалення окремих його положень для запровадження дієвого механізму контролю суспільства та громадськості за відкритістю, прозорістю та демократичністю виборів народних депутатів України 28 жовтня 2012 року, оскільки положення цього Закону потребують вдосконалення та узгодження, а також редакційного уточнення з термінами, що використовуються в спеціальних Законах, зокрема Законах України «Про вибори народних депутатів України», «Про інформацію» та «Про телекомунікації».

Голова підкомітету з питань державного будівництва В.Демчишен ознайомив присутніх із висновком Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України, в якому Управління  висловило окремі зауваження до законопроекту та вважає, що за результатами розгляду у першому читанні даний законопроект може бути прийнятий за основу з урахуванням висловлених зауважень та запропонував до розгляду проект висновку, підготовлений підкомітетом з питань державного будівництва.

В обговоренні питання взяли участь: присутні народні депутати України, працівники секретаріату Комітету, В.Забарський.

Автор законопроекту В.Забарський підкреслив, що вдосконалення окремих положень Закону України "Про особливості забезпечення відкритості, прозорості та демократичності виборів народних депутатів 28 жовтня 2012 року" сприяє впровадженню механізму контролю суспільства та громадськості за відкритістю, прозорістю та демократичністю виборів народних депутатів 28 жовтня 2012 року.

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України про внесення змін до Закону України «Про особливості забезпечення відкритості, прозорості та демократичності виборів народних депутатів 28 жовтня 2012 року» (щодо вдосконалення окремих положень) (реєстр. № 11104) за наслідками розгляду в першому читанні прийняти за основу відповідно до пункту 1 частини першої статті 114 Регламенту Верховної Ради України.

2. Доручити виступити на пленарному засіданні Верховної Ради України зі співдоповіддю з цього питання голові підкомітету з питань державного будівництва – народному депутату України Демчишену В.В.

ГОЛОСУВАЛИ: «За» – одноголосно.

Рішення прийнято.

4.

СЛУХАЛИ: інформацію секретаря Комітету С.Гордієнка  про порушення клопотання перед Президентом України про нагородження орденом  “За заслуги” ІІ ступеня Директора Центру правової допомоги містам Всеукраїнської асоціації органів місцевого самоврядування “Асоціація міст України” Кравченка Віктора Віталійовича.

Доповідач ознайомив присутніх із вимогами Положення про нагородження орденом “За заслуги” ІІ ступеня, повноваженнями Комітету при нагородженні цією відзнакою парламенту, нагадав про вагомий особистий внесок у розбудову держави, сприяння становленню та розвитку місцевого самоврядування в Україні, здійснення заходів щодо забезпечення прав і свобод місцевих громад кандидата на нагородження та запропонував підтримати відповідне подання.

В обговоренні питання взяли участь: присутні народні депутати України.

УХВАЛИЛИ:

1. З огляду на вагомий особистий внесок у розбудову держави, визначну наукову, просвітницьку, громадську діяльність, сприяння становленню та розвитку місцевого самоврядування в Україні, здійснення заходів щодо забезпечення прав і свобод місцевих громад, активну участь у законотворчій роботі та з нагоди 60-річного ювілею В.В.Кравченка, звернутися до Верховної Ради України з пропозицією про порушення клопотання перед Президентом України про нагородження орденом “За заслуги” ІІ ступеня Директора Центру правової допомоги містам Всеукраїнської асоціації органів місцевого самоврядування “Асоціація міст України” Кравченка Віктора Віталійовича.

ГОЛОСУВАЛИ:За” - одноголосно.

 

Рішення прийнято.

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“11 сесія 6 скликання ”